Povratak

Stres i promjena ponašanja nimfe nakon zahvata skraćivanja kljuna | Bachova cvjetna terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam nimfu staru 7 godina. Često joj raste kljun pa je vodim kod veterinara. Prošli put kad sam je vodila, veterinar je izvadio iz kaveza da bi joj skratio kljun, ali meni se učinilo da ju je povrijedio. Kada je vratio, nije se pomijerala neko vrijeme, a kada smo došli kući nije uopšte reagovala. Da li postoji mogućnost da joj je nanio neke povrede? Marija

O: Ptice su po svojoj prirodi ne vole baš da se ih hvata u ruke odnosno na bilo koji način sputava; jednostavno, to im nije u prirodi. Neke papige se lakše prilagođavaju čovjeku i uzimaju ga kao svoje "ptičje" društvo, vole doći vlasnicima na ruku, čak i umiljavati se i sl., dok se druge drže povučenije, više za sebe i imaju odnos s vlasnicima uvijek na pristojnoj distanci. Jednostavno su nepovjerljive same po sebi i  to im je nagon. Kada kupimo ili dobijemo pticu kao kućnog ljubimca, treba se prilagoditi njenim potrebama i ritualima kao što se u konačnici i ona prilagođava jednim dijelom našim ritualima.

Ukoliko Vaša nimfa sama po sebi nije previše aktivna, ne igra se s igračkama koje ste joj stavili za društvo u njenu krletku, odnosno ukoliko je ne zanimaju mineralni blokovi ili sipina kost na koje bi tupila svoj kljun i kandžice, naravno, da bi ostala zdrava, kljun joj morate kratiti Vi ili je voditi osobi koja to zna učiniti profesionalno, u ovom slučaju to je veterinar.  Hvatanje u ruke ptici uvijek predstavlja stres i može se lako dogoditi da s vremenom, kako je i ptica starija, to stanje stresa potraje neko vrijeme i nakon dolaska kući od veterinara te preraste i u svojevrstan šok. U tom slučaju ptica ne reagira na podražaje, ne glasa se ili samo vrlo tiho, stisne se u jedan kutak krletke i tako ostane satima, čak zna zanemariti i hranu. Naravno da ono što se mora učiniti ne možete zaobići, ali morate biti svjesni i rizika da s godinama takvo što nije dobro za pticu.

Ukoliko podrezivanje kljuna predstavlja ptici veliki stres, možda ne bi bilo loše da joj se cijeli taj postupak odlaska veterinaru pokuša olakšati davanjem kapi/ globulica za smirenje prije odlaska  kako bi se prouzročilo čim manje štetnih posljedica.  

Određena istraživanja provedena na kućnim ljubimcima dovela su do zaključaka da se određeni poremećaji poprilično često pojavljuju. Tako, utvrđeno je da su najčešći poremećaji (duševna stanja) u kućnih ljubimaca: prva pomoć, strah, agresija, loša koncentracija i otežano učenje (usvajanje), iscrpljenost, gubitak, detoksikacija. Proizvođač Canina je pristupio rješavanju prije navedenih duševnih stanja pomoću cvjetne terapije. Na takav način je moguće prevenirati pojavu ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja. Također, zbog toga što dolazi u obliku sitnih granulica, moguće ga je primijeniti i kod najosjetljivijih životinja. Petvital Bachova mješavina br. 2 koju je moguće pronaći u našim veterinarskim ljekarnama, je posebno prilagođen preparat namijenjen ljubimcima kako bi čim lakše svladali strah od ljudi, dodira, predmeta, općenito stresnih situacija kao i opće plašljivosti, što smo rekli da je za ptice vrlo specifično stanje. On dolazi u obliku granula i predstavlja biološki dodatak prehrani za kućne ljubimce. Djelatne tvari olakšavaju i pomažu ljubimcima da lakše i opuštenije prođu kroz stresne situacije koje mogu biti od prirodnih nepogoda kao što su grmljavina pa sve do lakših operativnih zahvata i manipulacija kao što su rezanje kanđica odbosno kljuna kod ptica. Sastavni dijelovi proizvoda su: saharoza, produkti dobiveni iz biljaka: topola, cvjetolisna šljiva, obična sunčanica, glumarica. Globule se mogu otopiti u vodi za piće ili dati direktno na kljun, ili u neku poslasticu, komadić voća kojeg Vaša ljubimica inače voli jesti. Preporučene količine dnevno za ptice su 1-3 globule koje se mogu početi davati i par dana prije odlaska veterinaru kako bi imale bolji učinak. O svemu se možete još dodatno posavjetovati sa Vašim veterinarom ili sa kolegama u našim veterinarskim ljekarnama.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr